Szeretettel üdvözöljük községünk honlapján! Királyszentistván, a Balaton északkeleti térségében, a Balatontól 6 km-re húzódó Séd völgyében fekszik, Veszprémtől 12 km távolságra. A völgyből és e kis települést szegélyező dombokról egyszerre nyílik kilátás a Bakony vonulatára, valamint a Balatonra.

Településünk közigazgatási területe határos Veszprém, Litér, Sóly, Balatonfűzfő és Vilonya közigazgatási területével, nagysága 891 ha, ebből belterület 26 ha, külterület 865 ha. Földrajzi adottságai alapján mezőgazdasági és ipari tevékenységre is alkalmas területekkel rendelkezik.

Királyszentistván 500 lélekszámú kis falu, melyre a családi házas lakóövezet a jellemző, egy korszerű faluközponttal, melyben templom, bolt, Faluház, Polgármesteri Hivatal, orvosi rendelő, és a Szent István Park kapott helyet.

Településünk képviselő-testületének legjelentősebb rendezvénye, a hagyományos Szent István Nap, mely minden évben augusztus 20-án kerül megrendezésre.

Községünk testvér-települése a szlovákiai Csehi község, melynek lakóival évek óta baráti kapcsolatot ápol a falu lakossága. Királyszentistván alapító tagja volt a Szent Király Szövetségnek, mely a magyar szent királyok nevét viselő településeket tömöríti, határon innen és túl. A Szövetség tagjai minden évben találkozót szerveznek, melynek mindig más tagtelepülés ad otthont. A rendezvényen bemutatkozik mind a házigazda mind a vendég települések kultúrája és egyénisége.

Amennyiben e környéken jár tekintse meg ezt az Árpád-kori kis települést, ahol a hagyomány szerint Sóly és Királyszentistván határában zajlott le 997-ben a történelmi jelentőségű csata, ahol István fejedelem legyőzte az ellene lázadó pogány Koppányt. Első királyunk emlékét nevében is őrző falut „Zenth Istwan”- ként említik (1488), mint a veszprémi vár földjén épült települést. A középkori település a mai helyén feküdt, ezt bizonyítják a falu főutcájában előkerült Árpád-kori cserép-, későközépkori kerámialeletek, valamint az elmúlt években feltárt sírhelyek is. A monarchia 1908-as katonai nagygyakorlatát a község határában fújták le. A díszszemlét megtekintette I. Ferenc József apostoli király is, akkor kapta a király előnevet a falu.

A középkorban három Vízimalom is működött, egynek az épülete még ma is fellelhető. A Malomvölgy, az egykor szigetet alkotó Séd patak mentén húzódik, ma védettséget élvez, itt él a homokban fészkelő gyurgyalag, és nyár elején szemet gyönyörködtetően hullámzik az árvalányhaj.

Jöjjön el hozzánk és tekintse meg tehát a Református templomot, amely 1839-1842-között épült, és a templom előtt látható Millenniumi díszkútat. A falu központjában a Szent István Kapun át bejutva pihenjen egyet a Szent István Parkban található filagóriában, vagy kiránduljon ki a „Sukori”-hegy szikláihoz.

Szeretettel várjuk!
Kőszegi Ilona
polgármester