Leader csoport

LEADER elnökEngedje meg, hogy a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület LEADER Helyi Akciócsoport nevében köszöntsem.
Reményeim szerint ismerősként cseng az Ön számára is a LEADER kifejezés. 2007-ben kezdtük, lelkes civilek, vállalkozók és a helyi önkormányzatok közreműködésével feltérképezni azokat a fejlesztési potenciálokat, ötleteket, szándékokat, melyek településeinket élhetőbbé, az itt élők és ide látogatók számára vonzóbbá teszi.

Egyesületünk 2008-ban alakult 22 település önkormányzatainak, civil szervezeteinek és vállalkozásainak együttműködésével. Fő célunk a 2007-2008 folyamán elkészített Helyi Vidékfejlesztési Stratégia végrehajtása, településeink fejlesztése, a közös gondolkozás, együtt cselekvés igényének megteremtése.

A LEADER francia mozaikszó: Liasion Entre Actions pour le Development de l'Economie Rurale. Jelentése: Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében.

Hét alapelv mentén valósulnak meg ezek a projektek:
a) jól azonosított szubregionális vidéki területekre irányuló területalapú, helyi
fejlesztési stratégiák;
b)helyi köz- és magánszférabeli partnerségek (a továbbiakban: a helyi
akciócsoportok);
c) alulról felfelé építkező megközelítés a helyi akciócsoportok helyi fejlesztési
stratégiák kidolgozására és megvalósítására vonatkozó döntéshozatali
hatáskörével;
d)a stratégia multiszektorális tervezése és végrehajtása, a helyi gazdaság különböző
ágazatainak szereplői és projektjei közötti kölcsönhatáson alapulva;
e) innovatív megközelítések végrehajtása;
f) együttműködési projektek végrehajtása;
g) a helyi partnerségek közötti hálózatépítés.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében megvalósuló, az Európai Unió által támogatott program lehetőséget biztosít mikrovállalkozások fejlesztésére, a turisztikai vonzerő növelésére, falufejlesztésre, megújításra és a vidéki örökség megőrzésére. Ezt egészíti ki a LEADER program, amelynek elsődleges célja a közösségfejlesztés és hálózatépítés, a fenntartható együttműködési módok elsajátítása és gyakorlása.

A 2008-as első támogatási periódusban 47 kérelem érkezett be, 613,5 millió Ft támogatási igénnyel. Ezek közül 12 db 124,5 millió Ft összegben nyert támogatást. A 2009. évben a LEADER célterületekre 31 pályázat érkezett be 370,7 millió Ft támogatási igénnyel. Helyi rendezvények megszervezéséhez 5 helyszínen összesen 5 millió Ft támogatás odaítélését tette lehetővé az egyesület Döntéshozó Testülete (DT).
LEADER Kultúrparkok és -Központok kialakítását 9 településen 219 millió Ft-tal támogatjuk, míg a rendezvények lebonyolításához szükséges mobil eszközök beszerzésére 35 millió Ft-ot költhetnek a nyertes pályázók.

Célunk, hogy ezekről a sikeres pályázatokról rendszeresen beszámoljunk Önöknek. E cél megvalósítása érdekében jelentkezünk rendszeresen a helyi újságok hasábjain, a helyi önkormányzatok honlapjain, és a települések LEADER hírtábláin.
A közös célok elérése úgy valósulhat meg, ha Ön is segít ötleteivel, javaslataival,
észrevételeivel.
Ha Ön is hozzászeretne járulni települése fejlődéséhez, forduljon hozzánk
bizalommal!

 

LEADER Hírek

 

1. Számlakibocsátás szabályainak változása
2013. január 1-től változtak a számlák kibocsátására vonatkozó szabályok. Ezek alapján kérem különös figyelmet fordítsanak a befogadott számlák tartalmára, mivel az elszámoláskor csak ilyen bizonylatok lesznek elfogadhatók. Link

2. Ismét Vidéki Mustra
A Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) nyílt pályázatot hirdet a 2013. január 11. napjától, péntekenként megrendezésre kerülő „Vidék Mustra – Termelői piac a főváros szívében” elnevezésű rendezvényen való részvételre vidéki termelők, kézművesek és kézműves élelmiszert készítők részére. Link

3. Januári projektötleti felhívás
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) január hónapban egy projektötleti felhívást tett közzé, amelyre a hónap végéig, azaz január 31-ig lehet jelentkezni. A Hálózat a 2013-as év első hónapjában az MNVH Cselekvési Tervében megfogalmazott célokhoz igazodó, a sokoldalú és fenntartható vidékfejlesztéssel kapcsolatos országos, térségi és helyi fórumok, események megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó projektötletek benyújtását várja lehetséges jövendő partnereitől. Link

4. Újra HVS felülvizsgálat és projektötlet gyűjtés
2013. január 20-át követően ismételten megkezdjük a HVS aktualizálását és a LEADER kiírásra történő felkészülést. Ennek keretében lehetőség nyílik projektötletek beadására. Első ütemben a Nemzetközi együttműködések és térségek között megvalósuló projektek lehetővé tételére irányuló HVS módosítást végezzük el, majd márciustól az IH iránymutatása alapján a megújuló és átalakuló LEADER jogcímre készülünk fel. További részletek hamarosan honlapunkon és a februári Hírlevélben. A HVS felülvizsgálatához kapcsolódóan változik a munkaszervezet irodájának nyitva tartása is. A kérelemkezelés folytonossága érdekében, Kontics Monika munkaszervezet vezető minden szombaton 8.00 – 12.00 óra között kereshető fel projektötlet egyeztetésre, időpont kérése szükséges!

5. A Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER HACS megkezdte a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (HVS) felülvizsgálatát. Link

6. Felhívás projektötletek benyújtására
A nemzetközi és térségek közötti együttműködésekben való részvételt egyesületünk közgyűlése hagyja jóvá. Link

7. FRISSÍTVE! Nemzetközi és térségek közötti együttműködések Link

8. Ismét URB:ICON a Hungexpón
Idén is megrendezik az URB:ICON Nemzetközi településfejlesztési kiállítást és projektvásárt április 10. és 13. között, amelynek célja, hogy az önkormányzatok partnereket és befektetőket találhassanak projektjeikhez. Link1 - Link2

9. MNVH friss hírei Link
    MVH friss információk Link

10. A munkaszervezet elérhetőségeinek változása március 21-től

Pergő Margit

Beosztás:

elnök

Cím:

8181 Berhida, Veszprémi utca 1-3.

Email:

bbkkeelnokseg@upcmail.hu

Telefon:

(+36)-30-343-9536

Kontics Monika

Beosztás:

munkaszervezet vezető

Fax:

(+36)-88-786-892

Telefon

(+36)-30-383-3120

Email:

kontics.monika@bakonyesbalaton.hu

bbkkekozpont@upcmail.hu

Az alábbi témában segítünk:

bármilyen ÚMVP 3-as 4-es tengely és HACS témában

Gál Andrea

Beosztás:

vezető pénzügyi kérelemkezelési szakreferens, munkaszervezet vezető helyettes

Fax:

(+36)-88-786-892

Telefon:

(+36)-30-877-8895

Email:

gal.andrea@bakonyesbalaton.hu

Az alábbi témában segítünk:

kérelemkezelés, HACS ügyek

Szűrös Éva

Beosztás:

vidékfejlesztési referens

Fax:

(+36)-88-786-892

Telefon:

(+36)-30-382-7669

Email:

bbkkekozpont@bakonyesbalaton.hu

Az alábbi témában segítünk:

HVS tervezés, HACS saját együttműködési projektek

Király Anita

Beosztás:

kommunikációs referens

Fax:

(+36)-88-786-892

Telefon:

(+36)-30-524-8709

Email:

bbkkekozpont@bakonyesbalaton.hu

Az alábbi témában segítünk:

nyertes projektek, IKSZT együttműködés, kommunikációs programok

 

Közadatkereső